Valokeilassa: iPhone 6S

Syyskuussa 2015 julkaistu iPhone 6S oli seuraava versio suuremmalla 4,7" näytöllä varustetusta iPhonesta, joka erottautuu monella tavalla vuotta vanhemmasta edeltäjästään: parempi kamera, 3D Touch, parempi TouchID, nopeampi prosessori… ja uusi upea väri: ruusukulta. iPhone 6S on monesta syystä turvallinen valinta, niin nykykäyttöön kuin tulevaisuuttakin ajatellen.

Kamera

iPhonen S-versiot ovat tavallisesti tuoneet huomattavia parannuksia kameraan, eivätkä tämän vuoden (2018) iPhone XS ja XS Max ole poikkeuksia tähän linjaan. Samoin oli 2015, kun iPhone 6S:n kamera parani 8 megapikselistä 12 megapikseliin. Tämä pieni muutos, paitsi että paransi kuvia, mahdollistaa myös entistä tarkemman 4K videokuvauksen.

Uuden prosessorin mahdollistamana iPhone 6S esitteli myös Live Photo -ominaisuuden, jossa ennen ja jälkeen kuvan ottamisen kamera tallentaa 1,5 sekuntia liikkuvaa kuvaa integroituna otettuun kuvaan. Kun kuvaa painaa voimakkaasti 6S:n uudella 3D Touch näytöllä, kuva herää eloon ja näyttää kuvaushetken tilanteen normaalia still-kuvaa kattavammin. Lisäksi, koska laite kuvaa käytännössä koko ajan, sulkimen painamisen ympäriltä voidaan valita se kuvauksellisesti paras hetki.

Takakameran lisäksi myös etukamera koki päivityksen, kun sen megapikselilukemaa korotettiin 1,2:sta 5:een. FaceTime-puhelut ja selfiet ovat aiempaa näyttävämpiä tämän ansiosta. Uuden etukameran lisäksi uusittuun näyttöön on integroitu salama selfieitä varten, sillä näyttö välähtää kuvaamishetkellä ja True Tonen ansiosta tasapainottaa värejä. Hämärässä otetut selfiet ovat tämän vuoksi selvempiä.

3D Touch

iPhone 6s toi iPhoneen aivan uuden ulottuvuuden: näyttö tunnistaa nyt myös kosketuksen voimakkuuden. Näin voit painaa voimakkaammmin esimerkiksi sovelluskuvaketta ja tuoda esiin aivan uusia toimintoja. Voit lisäksi lisäämällä voimaa painallukseen ensin esikatsella esimerkiksi kuvan tai linkin ja lopulta ponnauttaa sen auki painamalla voimakkaammin.

3D Touchin kanssa myös värinämoottori uusittiin ja tilalle tuli Haptic Engine. Se mahdollistaa entistä täsmällisemmät ja monipuolisemmat värinäpalautteet.

Uusi sormenjälkitunnistin

Uusi 2. sukupolven sormenjälkitunnistin, TouchID, on nyt huomattavasti aiempaa nopeampi. Ja kun sanon nopeampi, tarkoitan myös sitä: usein pelkkä kotinäppäimen näpäytys riittää sormen tunnistamiseksi ja puhelin on hetkessä auki. Päivitys on mannaa ApplePay maksuille, kun maksun varmennus onnistuu silmän räpäyksessä. Päivitys myös paransi lukijan luotettavuutta, mutta ei poistanut ongelmia kosteiden sormenpäiden lukemisessa.

Nopeampi prosessori

Uusi ja nopeampi prosessori saa kaiken tuntumaan sulavalta. Uusi A9:n luvattiin olevan jopa 70% tehokkaampi CPU:n puolesta ja 90% GPU:n verrattuna edelliseen A8 prosessoriin, joka löytyy mm. iPhone 6:sta.

Uuden prosessorin lisäksi myös RAM-muistin määrä tuplaantui edellisestä mallista. Tämä nopeuttaa puhelimen selaamista ja appien käyttämistä, sillä esimerkiksi verkkosivujen ei tarvitse joka kerta latautua uudelleen.

Ja lisäksi

7000-sarjan alumiini

iPhone 6S käyttää myös aiempaa vahvempaa 7000-sarjan alumiinia, jotta runko kestäisi kovempaakin käyttöä.

Kuulokeliitäntä

iPhone 6S on (ainakin tällä erää)  viimeinen iPhone, jossa on 3,5mm kuulokeliitäntä.